Mouserend

Mouserende wijnen

Mouserend 

Er zijn 11 producten

Subcategorieën

Frankrijk

Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendst, maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode traditionnelle (voor 1994 als méthode champenoise gekend) mag de naam champagne dragen. De term "Franse champagne" is dus een pleonasme, aangezien champagne per definitie uit Frankrijk komt.

Buiten deze regio heet de vinificatie méthode traditionnelle. In Frankrijk worden de "crémant"-wijnen volgens deze methode gemaakt.

Duitsland

Sekt is de Duitse naam voor mousserende wijn.

Vroeger werden de druiven voor sekt vaak uit het buitenland geïmporteerd. Tegenwoordig mogen deze voor de "Deutscher Sekt" alleen uit Duitse wijngaarden komen. Meerdere druivenrassen zijn geschikt voor de vinificatie van Sekt. De Riesling-druif is echter onder de hogere klasse het meest populair.

Kwaliteit-Sekt wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle - de zogenaamde "Flaschengärung" - of transvasiermethode. Deze wijnen zijn geklasseerd als Sekt bestimmte Anbaugebiete (Sekt bA)

Spanje

De Cava is de Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedès streek, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië (Spanje).

Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: xarello, macabeo en parellada (volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (méthode tradicional)).

Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen. Daarnaast kan cava ook nog een denominació d'origen (oorsprongsbenaming) krijgen, als hij in een welomschreven streek gemaakt wordt.

Italië

Prosecco. De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat het tweede gistingsproces korter is dan bij een spumante. Het verschil tussen frizzante en spumante heeft niets te maken met een tweede vergisting in een tank (méthode Charmat) of een tweede vergisting in de fles (méthode traditionnelle). De betere prosecco wordt gemaakt volgens de méthode Charmat, zowel de spumante als de frizzante variant. Méthode Charmat houdt in dat de basiswijn, die is ontstaan door een eerst vergisting in een open tank, een tweede vergisting te laten ondergaan in een autoclaaf (gesloten druktank). Deze vergisting wordt op gang gebracht door gist en suiker aan de wijn toe te voegen. Het door die gisting geproduceerde koolzuurgas lost op in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij een méthode traditionnelle (dat een tweede gisting op fles kent). Dit procedé geeft de proseccowijn zijn frisse, schuimige mousse. Doordat deze bereidingsmethode minder arbeidsintensief is, is prosecco over het algemeen goedkoper dan wijnen die een tweede vergisting op de fles ondergaan. In vergelijking tot mousserende wijn gemaakt volgens de méthode traditionnelle ontbreekt bij de wijnbereiding van prosecco de rijping op gist, wat bij een tweede gisting op fles wel plaatsvindt. Naast de frizzante die gemaakt wordt volgens de méthode Charmat, bestaan er ook frizzante prosecco's waarbij het koolzuurgas simpelweg in de stille wijn wordt geïnjecteerd, vlak voor botteling. Spumante is er in drie versies: dry, extra dry en brut. Dry is hierbij de minst droge variant en brut de droogste. Extra dry is de klassieke variant van prosecco en degene die in Italië het meest wordt gedronken. Brut is op dit moment in opkomst en groeit doordat de exportmarkt daarom vraagt - buiten Italië is de smaak van de consument vaak meer richting de droge wijnen. Het restsuikergehalte in de wijn wordt gecontroleerd door temperatuurregulaties tijdens de tweede fermentatie waardoor de gist niet alle suiker consumeert.

Druivenras : Parellada, Macabeu Land/streek: Spanje/Penedes Vale stro gele kleur met groene highlights , schoon en fris , met een fijne , overvloedige bubbel . Goed sterk in de neus , met aroma's van wit fruit, siropen en een aantal zeer subtiele veroudering noten. De eerste smaak is fris en fruitig, met een evenwichtige zuurgraad en een lang, licht...

0 Beoordeling(en)
€ 11,95
In stock

Druivenras : Riesling Land/streek: Duitsland/Rheinhessen Verfijnde bubbels, droog, fris en natuurlijk het groene appeltje zal niet in smaak beleving ontbreken. Geschikt als aperitief, maar ook te combineren met kip gerechten, krab, oesters, Sint Jacobs schelpen, Sushi of gerookte zalm.

0 Beoordeling(en)
€ 12,95
In stock

Druivenras :  Prosecco Land/streek: Italië/Mareno di Piave Mousserend droog Voor bij de zalm, schaal/schelpdier of gewoon zo op het terras.

1 Beoordeling(en)
€ 9,95
In stock

Soort: bubbelsAlcoholgehalte: 5,5%Druif: Moscato (100 %) Smaak: Zacht zoet parel witte wijn die geurt naar tropisch fruit als abrikozen en ananas. De frisheid en zoetheid laten een aangename tinteling achter in de mond. Drinken vanuit de koelkast, lekker koud!

0 Beoordeling(en)
€ 9,95
Op voorraad

Druivensoort Chardonnay, Pinot Noir Smaakprofiel Mousserend droog Lekker bij Schaaldieren, Zalmachtigen, Schelpdieren, Witvis Oogstjaar s.a. Herkomstbenaming A.O.C. Champagne Productiemethode Biodynamisch Over deze wijn Harold Hamersma Opgenomen in De Grote Hamersma gids met een 8,5.

0 Beoordeling(en)
€ 39,95
In stock
Nieuw

Drinkmoment Aperitief/borrel/receptie Druivensoort Pinot Grigio Smaakprofiel Mousserend fruitig Lekker bij Zalmachtigen, Schelpdieren, Witvis, Schaaldieren Regio Mareno di Piave Land Italie Productiemethode Biologisch

0 Beoordeling(en)
€ 12,95
Op voorraad
Nieuw

Druivenras Chardonnay, Mauzac en Chenin Blanc Drinkmoment aperitief, borrel, receptie Smaakprofiel Mousserend droog (brut) lekker bij Schaaldieren, Zalmachtigen, Schelpdieren, Witvis Regio Loire Land_ Frankrijk Productiemethode Conventioneel

0 Beoordeling(en)
€ 11,95
Op voorraad
Nieuw

Druivensoort Chardonnay, Chenin Blanc Smaakprofiel Mousserend droog Lekker bij Schaaldieren, Zalmachtigen, Schelpdieren, Witvis Regio Loire Appelatie AOC Samur Productiemethode Conventioneel

0 Beoordeling(en)
€ 0,00
Op voorraad
Nieuw

Druivenras Chardonnay en Arbois Smaakprofiel Mousserend droog (brut) lekker bij Schaaldieren, Zalmachtigen, Schelpdieren, Witvis Regio Loire Productiemethode Conventioneel

0 Beoordeling(en)
€ 0,00
Op voorraad
Nieuw

Druivensoort Cabernet Franc Wijnsoort Aperitief / receptie / borrel Lekker bij Schelpdieren, Geitenkaas, Witvis, Schaaldieren, rijst Aziatisch, Spicy Oosters, Zalmachtigen Regio Loire Productiemethode Conventioneel

0 Beoordeling(en)
€ 0,00
Op voorraad
Nieuw

Druivensoort Cabernet Franc Wijnsoort Aperitief / receptie / borrel Lekker bij Gevogelte, rijst Aziatisch, Spicy Oosters, Rood fruit  Regio Loire Productiemethode Conventioneel

0 Beoordeling(en)
€ 0,00
Op voorraad
Toont 1 - 11 van de 11 items